De 4 Belangrijkste Soorten Koffiebonen: Een Complete Gids
15708
post-template-default,single,single-post,postid-15708,single-format-standard,ajax_updown,page_not_loaded,,qode-theme-ver-14.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

De 4 Belangrijkste Soorten Koffiebonen: Een Complete Gids

Koffiebonen

De 4 Belangrijkste Soorten Koffiebonen: Een Complete Gids

Als je een fervent koffiedrinker bent, heb je je waarschijnlijk afgevraagd hoeveel soorten koffie er zijn. Hier krijgt u een complete gids voor de verschillende soorten koffiebonen, het brandspectrum en koffiemelanges, die allemaal verschillende smaken, body’s en zuurgraad hebben.

Er zijn vier hoofdsoorten koffiebonen. Deze worden allemaal gekweekt in wat bekend staat als de Coffee Belt. Deze Coffee Belt staat langs de evenaar, omdat de meeste koffie groeit in een warm klimaat. De groeiomstandigheden variëren tussen bonen: sommige houden van meer hoogte of regen dan andere.

De 4 soorten koffiebonen:

1. Arabica koffiebonen

Arabica koffiebonen

Arabica-bonen vormen ongeveer 60% van de totale wereldkoffieconsumptie. Braadstukken gemaakt van Arabica-bonen worden als van hogere kwaliteit beschouwd en zijn vaak duurder. Coffeeshops serveren meestal Arabica-bonenmengsels. Over het algemeen hebben deze bonen meer zuur en minder cafeïne dan Robusta-bonen.

Arabica-bonen worden overal in de Coffee Belt geteeld, maar vooral in Latijns-Amerika. Afhankelijk van waar ze groeien in de drie Coffee Belt-regio’s, kunnen ze enorm verschillende smaken hebben.

2. Robusta koffiebonen

Robusta koffiebonen zijn de op één na meest gebruikte koffieboon. Dit zijn wat Amerikanen gewend zijn thuis te brouwen en wat we meestal in supermarkten kopen. Supermarkten verkopen ook melanges met Robusta en Arabica-bonen. Robusta-bonen bevatten tweemaal zoveel cafeïne als Arabica-bonen, maar zien eruit als kleine balletjes in plaats van de typische amandelvormige bonen die we visualiseren.

Het product heeft de neiging harder en bitterder te zijn vanwege de effecten die het roosteren heeft op Robusta-bonen. Ze zijn echter geweldig om espresso-opnamen te maken vanwege hun diepe smaak. Dit type boon houdt beter stand als je room en suiker toevoegt, in tegenstelling tot Arabica-bonen waarvan de smaak de neiging heeft te veranderen.

Robusta-bonen worden alleen op het oostelijk halfrond verbouwd en komen daarom slechts in twee van de drie regio’s van de Coffee Belt voor. Ze groeien voornamelijk in Afrika en Indonesië en zijn gemakkelijker te kweken dan Arabica-bonen omdat ze kunnen gedijen op lage en grote hoogte.

3. Liberica koffiebonen

Liberica koffiebonen

Liberica-bonen groeien alleen in de Filippijnen. Deze bonen hebben een bloemig, fruitig aroma, maar produceren koffie met een volle body en een houtachtige, rokerige smaak. Een tekort aan Arabica-bonen in 1890 leidde ertoe dat de VS Liberica-bonen uit de Filippijnen importeerden. Dit ging door totdat ze onafhankelijkheid claimden en de VS de handel stopzetten.

4. Excelsa koffiebonen

Excelsa koffiebonen worden niet veel gebruikt; ze vertegenwoordigen slechts 7% van het koffieverbruik ter wereld. Ze groeien in Zuidoost-Azië en worden beschouwd als een geslacht van Liberica-bonen. De smaak is echter meer scherp en fruitig.

No Comments

Post A Comment